ZIF: Paro

In 2010 heeft het Zorg Innovatie Forum Paro aangekocht. Paro is een therapeutische robotzeehond, ontwikkeld in Japan en bedoeld om kalmerend te werken, bijvoorbeeld voor jonge kinderen of voor mensen met dementie. Daarnaast kan Paro een emotionele reactie opwekken bij de gebruiker. De doelgroep is met name patiënten in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Het gebruik van Paro is vergelijkbaar met dierentherapie, maar dan volkomen veilig.

Paro bevat verschillende typen sensoren (o.a. geluid, aanraking) en reageert door middel van beweging en verschillende soorten 'zeehondengeluiden' op zijn omgeving. Zo kan Paro bijvoorbeeld verdrietig klinken als hij geen aandacht krijgt, maar toont Paro ook blijdschap als je hem aait en vasthoudt. Paro wordt op verschillende locaties in Nederland ingezet. 

Het Zorg Innovatie Forum heeft inmiddels op vele locaties en bij verschillende partijen demonstraties gegeven met Paro. Onze officemanager, Nanuschka Csonka is officieel gecertificeerd vanuit het Teknologisck Institut (Denemarken) voor het gebruik van Paro en voor het geven van workshops met de robotzeehond. Zo zijn er onder andere workshops gegeven aan de Verpleegacademie van de Hanzehogeschool, en is Paro gebruikt bij de internationale tentoonstelling in de der Aa-kerk 'How to get 100 and enjoy it'. Ook is Paro onlangs zelfs naar Duitsland geweest voor een groot zorgsymposium.

Pieterburen

De afgelopen periode heeft Paro veel tijd doorgebracht in Pieterburen bij het Zeehondencentrum. Daar is namelijk in samenwerking met het ZIF en De Twaalf Hoven de afgelopen tijd een project gedraaid waarbij Paro (onder de naam 'Edo') gebruikt werd bij uitstapjes voor ouderen met Alzheimer. Na een lekkere kop koffie en het bezoeken van het centrum, met het bekijken van de zeehonden, was er voor hen de mogelijkheid om in een strandomgeving, met Paro ('Edo') op schoot nog even na te praten. En dat leverde prachtige resultaten op. Er is een kort filmpje gemaakt met een impressie van dit project, getiteld 'Een dag met Edo'