Wist u dat?

De Healthy Ageing Tour is een UCI-etappewedstrijd voor vrouwen die jaarlijks in de tweede week van april wordt verreden. De wedstrijd bestaat uit zes etappes door de provincie Groningen, verreden over vijf dagen. In de Healthy Ageing Tour staat elk jaar de wereldtop van de vrouwelijke wielersport aan de start. In 2016  bonden de beste acht vrouwenploegen van de wereld de strijd aan in de  etappekoers voor vrouwen.

Oud-wereldkampioen tijdrijden, Ellen van Dijk, won het eindklassement. In de afgelopen edities stonden wereldtoppers als voormalig olympisch en wereldkampioene Marianne Vos, wereldkampioene Lizzie Armitstead en de latere olympisch kampioene Anna van der Breggen aan de start. Sinds 2013 is er ook een editie voor junior-vrouwen.

De Healthy Ageing Tour dankt haar naam aan HANNN - Healthy Ageing Network Northern Netherlands. Dit is een netwerkorganisatie in Noord-Nederland die ernaar streeft de populatie in het noorden van het land gezonder en gelukkiger ouder te laten worden. Directeur Daan Bultje (HANNN): "HANNN heeft de ambitie Noord-Nederland gezonder te maken. We willen een beweging op gang brengen van burgers, organisaties, bedrijven en overheden die hier een bijdrage aan willen leveren. In de weken voorafgaand aan de etappewedstrijd willen we een Healthy Ageing Tour-karavaan langs de verschillende startplaatsen laten gaan met activiteiten die een impuls geven aan de gezondheid van alle generaties. Voor ons is de Healthy Ageing Tour dus een geweldige kapstok om alle activiteiten op het vlak van gezondheid bij de inwoners van Noord-Nederland te brengen.” 

Om te laten zien dat de daad bij het woord gevoegd zal worden, is er door alle betrokken partijen een pledge ondertekend bij het landelijke programma Alles is Gezondheid... Met deze  pledge is beloofd een bijdrage te leveren aan een gezonder en vitaler Nederland.
Hiernaar zal worden gestreefd met behulp van de Healthy Ageing Tourkaravaan, die in vier categorieën verschillende activiteiten organiseert. 

Voor meer informatie kunt u de video hiernaast bekijken, of hier de volledige pledge lezen.

Alles is Gezondheid... Pledgeondertekening
Alles is Gezondheid... Pledgeondertekening

Het is niet voor het eerst dat de internationale top van vrouwelijke wielersport afreist naar Groningen. De afgelopen zes jaren werd de Healthy Ageing Tour al georganiseerd, onder de naam van Energiewachttour.

Serviceorganisatie Energiewacht heeft zes jaar lang met veel passie de titel van hoofdsponsor van de tour gedragen. In 2010 heeft de toenmalige commercieel directeur van Energiewacht, Hindrik Aalders, de kans de Energiewacht Tour te sponsoren met beide handen en veel enthousiasme aangegrepen. Door zijn inzet en betrokkenheid is de Energiewacht Tour uitgegroeid tot een topevenement. Ondanks het succes en de goede publiciteit heeft Energiewacht na zes jaar besloten te stoppen als hoofdsponsor. De intentie om het dameswielrennen op de kaart te zetten was geslaagd; niet alleen in het Noorden, maar ook nationaal gezien.

We bedanken Energiewacht voor de voorgaande zes mooie edities van de tour en zullen vol enthousiasme de komende jaren tegemoet gaan! In onderstaande video is het persmoment te zien waarbij bekend werd gemaakt dat HANNN de Energiewacht gaat vervangen als hoofdsponsor.