Uitgelicht: IWP eHealth en Serious gaming, NHL Hogeschool

donderdag 12 maart 2015

  • HANNN

Het lectoraat ‘iHuman | Welzijn Zorg Digitaal’ van de NHL Hogeschool kent sinds 2013 een innovatiewerkplaats rond het thema ‘eHealth en Serious gaming’. Centraal staat de gerichte aandacht voor eHealth toepassingen ter verbetering van de zorg. Het gaat hierbij om technologie ter ondersteuning van zowel de burgers als de professionals.

 

Vanuit het idee om vorm te geven aan vraaggestuurde zorginnovatie en van participerend burgerschap, als een van de belangrijke veranderingen in de zorg en preventie van zorg, ligt het accent van de innovatiewerkplaats op de levensfase van burgers die in hun zelfstandig functioneren een eerste ‘niet pluis’ gevoel kennen. Essentieel is dan om te zorgen dat burgers zo lang mogelijk redzaam blijven. Hiervoor is het noodzakelijk dat zij middelen krijgen aangereikt om zelf te investeren in voorzorg. De IWP ‘eHealth & Serious Gaming wil deze middelen ontwikkelen met daarbij de focus op voeding, mobiliteit en sociale participatie. Zorgdiagnostiek vormt een belangrijk onderdeel van voorzorg. Voor de in zijn redzaamheid bedreigde burger wordt vanuit zorgdiagnostiek een eHealth dienst ontwikkeld. Met behulp van een game wordt inzicht in het eigen functioneren gegeven. Tot nu toe hebben de werkzaamheden binnen de IWP zich gericht op de aspecten van mobiliteit en sociale participatie en is samen met de toekomstige eindgebruikers een game ontwikkeld.

Aandacht op BNR Nieuwsradio voor het lectoraat iHuman van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden over het gebruik van gaming om ouderen in beweging te krijgen:

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network